Operaatio Cast Leadissa kuolleiden palestiinalaisten lukumäärä ei ylittänyt viittä tai kuutta sataa, kertoi Lorenzo Cremonesi italialaisen Corriere della seran kirjeenvaihtaja torstaina.
Cremonesin raportti perustui hänen vierailuihinsa Gazan Kaistan sairaaloissa ja haavoittuneiden perheiden haastatteluihin. Hän vahvisti myös haavoittuneiden lukumäärän olevan paljon pienempi kuin Hamasin ilmoittama 5000 ja jota ovat toistaneet myös YK ja Punainen Risti Gazassa.
”Riittää, kun käy eri sairaaloissa [Gazan Kaistalla] ymmärtääkseen, että lukumäärä ei voi olla suurempi,” hän kirjoitti.
Eurooppalaisessa Rafahin sairaalassa, joka on yksi niistä laitoksista, jonka pitäisi olla täynnä ”tunnelisodassa” haavoittuneita, monet vuoteet olivat tyhjiä Cremonesin mukaan. Samanlainen tilanne huomattiin Nasser-sairaalassa Khan Yonis:issa, sekä Amal´in ykstyissairaalassa Cremonesi kertoi, että vain viisi 150:stä vuoteesta oli käytössä.
Cremonesi haastatteli gazalaisia, jotka vahvistivat Israelin huomion siitä, kuinka Hamasin kiväärimiehet käyttivät siviileitä ihmiskilpinä. Yksi gazalainen palautti mieliin, kuinka siviilit Gazassa huusivat Hamasin ja Islamilaisen Jihadin miehille: ”Menkää pois, menkää pois täältä! Haluatteko, että israelilaiset tappavat meidät kaikki? Haluatteko, että meidän lapsemme kuolevat heidän pommiensa alla? Viekää kiväärinne ja ohjuksenne pois mukananne.”
”Petturit, Israelin kollaboraattorit, Fatahin vakoilijat, pelkurit! Pyhän sodan sotilaat tulevat rankaisemaan teitä. Ja tulette joka tapauksessa kuolemaan kuten me. Koska taistelemme sionistisia juutalaisia vastaan, olemme kaikki määrätyt paratiisiin. Ettekö halua kuolla kanssamme?” kerrottiin Hamasin uskonnollisten fanaatikkojen vastanneen.
Muut palestiinalaiset kertoivat Cremonesille Hamasin taistelijoiden käyttäneen lääkintämiesten uniformuja ja komentaneen ambulansseja. Nainen, joka tunnistettiin Um Abdullahiksi, 48-vuotias, puhui Hamasin käyttäneen YK:n rakennuksia rakettien laukaisualustoina.
Cremonesi kertoi, että hänellä oli vaikeuksia kerätä todistusaineistoa, koska paikallinen väestö pelkäsi Hamasia.

Lähde: www.israeluutiset.fi